June 30 2022
As of June 23rd, 2022 the government of Canada has adopted Bill C-19, the bill that directly deals with the 2022-2023 budget, and the incoming excise duty in Canada. You can read its path and the specific language here – https://www.parl.ca/legisinfo/en/bill/44-1/c-19
Officially, the CRA will not consider products made with Fermented Apples or Honey (Cider or Mead) as excisable. This means that if you ONLY use 100% Canadian apples (or honey) for fermentation in your products you will not have to pay any of the incoming excise duty set to start on July 1st. Flavour additives that are not fermented such as cherries, pear, etc are still allowed without losing your cider’s ‘excise exempt’ status.
If any item other than apples or honey is fermented as part of the finished product, is not exempt from excise, so you will need to pay the additional rates.
For example:
- If you make a Perry
- If you blend in wine or other fermented products
- If you ferment on grape skins
CRA officers will NOT be aware of this change right away, as you are still most likely being told/prepared for the incoming excise duty.
For those who do have to pay excise, your first date of payment is August. The government of Canada has released information on a support program, which HAS been topped up and formally excludes cider and mead. Click here for Government News Release
None of this would have happened without a strong, unified voice from our newly-formed national association. We need your help to continue this fight and encourage you to buy a membership. Our piggy bank is empty, and without your paid membership Cider Canada will not exist by this fall. Please buy a membership to support our revenue goal of $75,000.
Barry Rooke
Cider Canada / Cidre Canada Executive Director.
Investors:
- Andrew Peller Limited
- Arterra Wines Canada
- Big Rock Brewing
- Burton City Cider
- Cold Creek Vineyards
- Dead Horse Cider Co.
- Geissberger Farmhouse Cider Inc.
- Juicing Systems
- Red Island Cider
- Sea Cider Farm & Ciderhouse
- Shuswap Cider Company Ltd
- Soma Craft Cidery
- Stock and Row Inc.
- Taves Estate Cidery Ltd.
- The Duxbury Cider Co. Limited
- The Little Cider Company
- Thornbury Craft Co.
- Wards Cider
- Wooden Gate Cider Co
Board Members:
Brad Goddard | Rock Creek | Calgary | AB | Secretary |
Josh Stewart | Growers Cider Co (Arterra Wines Canada) | Vancouver/Oliver | BC | Vice-Chair |
Lindsay Wong | Shuswap Cidery | Salmon Arm | BC | |
Marcus Wiebe | Dead Horse Cider Co. | Winkler | MB | |
Derek Cartlidge | Thornbury Craft Co. | Beamsville | ON | Chair |
Zoe Marshall Nares | Stock and Row | Bloomfield | ON | |
Ashlea George | Andrew Peller | Grimsby | ON | Treasurer |
Tasmine Fraser | @girlwithaciderreview | Grimsby | ON | |
Mary Beth Little | The Little Cider Company | Harrow | ON | Equity Officer |
David Geddes | Slabtown Cider | Uxbridge | ON | |
Sebastian Manago | Double Hill Cidery | Montague | PE | |
Catherine St-Georges | Les Producteurs de cidre du Québec | Longueuil | QU | |
Caroline Dupras | Lawyer | Montreal/Bloomfield | QU | |
Christian Singh | Crossmount Cider Co. | Saskatoon | SK |
Cider Canada / Cidre Canada – Projet de loi C-19 officiellement adoptée
30 juin 2022
Le 23 juin 2022, le gouvernement du Canada a adopté le projet de loi C-19, qui traite directement du budget 2022-2023 et du droit d’accise entrant au Canada. Vous pouvez lire son cheminement et le langage spécifique ici – https://www.parl.ca/legisinfo/fr/projet-de-loi/44-1/c-19
Officiellement, l’ARC ne considérera pas les produits fabriqués avec des pommes fermentées ou avec du miel (cidre ou hydromel) comme étant soumis à l’accise. Cela signifie que si vous utilisez UNIQUEMENT des pommes (ou du miel) 100 % canadiennes pour la fermentation de vos produits, vous n’aurez pas à payer les droits d’accise entrants qui entreront en vigueur le 1er juillet. Les additifs aromatisants qui ne sont pas fermentés, tels que les cerises, les poires, etc., sont toujours autorisés sans que votre cidre perde son statut d’exonération d’accise.
Si un article autre que les pommes ou le miel est fermenté dans le cadre du produit fini, il ne sera pas exempté d’accise , et vous devrez donc payer les taux supplémentaires.
Par exemple:
● Si vous fabriquez un poiré
● Si vous mélangez du vin ou d’autres produits fermentés à votre cidre
● Si vous fermentez sur des peaux de raisin
Les agents de l’ARC ne seront PAS tout de suite au courant de ce changement, car ils sont probablement toujours en train d’être informés ou préparés pour les droits d’accises entrants.
Pour ceux qui devront payer des droits d’accise, votre première date de paiement est le mois d’août. Le gouvernement du Canada a publié des informations sur un programme de soutien, qui a été augmenté et qui exclut officiellement le cidre et l’hydromel. Cliquez ici pour le communiqué de presse du gouvernement.
Rien de tout cela ne serait arrivé sans une voix forte et unifiée de notre association nationale nouvellement formée. Nous avons besoin de votre aide pour continuer ce combat et nous vous encourageons de vous abonner. Notre « tirelire » est vide, et sans votre adhésion payante, Cidre Canada n’existera pas cet automne. Veuillez vous abonner pour soutenir notre objectif de revenus de 75 000 $.
Barry Rooke
Directeur exécutif de Cider Canada / Cidre Canada
Investisseurs :
- Andrew Peller Limited
- Arterra Wines Canada
- Big Rock Brewing
- Burton City Cider
- Cold Creek Vineyards
- Dead Horse Cider Co.
- Geissberger Farmhouse Cider Inc.
- Juicing Systems
- Red Island Cider
- Sea Cider Farm & Ciderhouse
- Shuswap Cider Company Ltd
- Soma Craft Cidery
- Stock and Row Inc.
- Taves Estate Cidery Ltd.
- The Duxbury Cider Co. Limited
- The Little Cider Company
- Thornbury Craft Co.
- Wards Cider
- Wooden Gate Cider Co
Membres du conseil d’administration:
Brad Goddard | Rock Creek | Calgary | AB | Secrétaire |
Josh Stewart | Growers Cider Co (Arterra Wines Canada) | Vancouver/Oliver | BC | Vice-président |
Lindsay Wong | Shuswap Cidery | Salmon Arm | BC | |
Marcus Wiebe | Dead Horse Cider Co. | Winkler | MB | |
Derek Cartlidge | Thornbury Craft Co. | Beamsville | ON | Président |
Zoe Marshall Nares | Stock and Row | Bloomfield | ON | |
Ashlea George | Andrew Peller | Grimsby | ON | Trésorier |
Tasmine Fraser | @girlwithaciderreview | Grimsby | ON | |
Mary Beth Little | The Little Cider Company | Harrow | ON | Agent de l’équité |
David Geddes | Slabtown Cider | Uxbridge | ON | |
Sebastian Manago | Double Hill Cidery | Montague | PE | |
Catherine St-Georges | Les Producteurs de cidre du Québec | Longueuil | QU | |
Caroline Dupras | Lawyer | Montreal/Bloomfield | QU | |
Christian Singh | Crossmount Cider Co. | Saskatoon | SK |